E-Mail:
info@securitycompass.se
Phone:
+46 (0)70-588 14 94
Address:
Bivägen 4, 29436 Sölvesborg

Main menu

Mindre butiksstölder under 2013

2014/01/29 : Niklas Sundin

Den preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för 2013 rådet släpptes i mitten av januari. Där hittas en del intressanta tendenser. Tittar vi på statistiken för anmälda stölder och snatterier i butiker, varuhus och kommersiella utst ...

Rekommendera Security Compass

Följ Security Compass påSecurity Compass on LinkedIn
Follow SecCompass on Twitter

Uppdateringar på Security Compass

130715 "Säkerhetsbutiken" startar
120705 Uppdaterad text på sidan "Referensföretag"
120705 Uppdaterad text på sidan "Om företaget"
120529 Uppdaterad text på sidan "Arbetsplatsens skydd"
120403 Underhåll av hemsidan
120220 Uppdaterad programvara
120220 Uppdaterad bild på sidan "Om företaget"

Varför låser inte polisen min dörr?

2010/05/27 Posted in: Säkerhetsblogg

På många håll i landet har det märkts en ökande brottsligheten. Orsakerna till denna brottslighet är många. Hur ska man komma tillrätta med detta problem och går det? Jag kommer nog inte att ge svar på den frågan här men vill ändå föra ett resonemang. Polisen och de sociala myndigheterna gör på de flesta platser ett jättebra jobb. Även om de som alla andra organisationer måste frekvent se över sitt arbetssätt för att kunna optimera det. Detta har troligen missats på en del platser. Samtidigt finns det många både företag och privatpersoner som ställer orimliga krav på till exempel polisen. Om vi tar ett lätt överdrivet exempel. De krav som ibland ställs på polisen skulle kunna jämföras med att vi skulle kräva att räddningstjänsten  kom hem till oss för att dra ut sladden till kaffebryggaren innan vi kör till jobbet på morgonen. Det är väll räddningstjänstens ansvar att det inte börjar brinna?! Någonstans måste också vi, företagare och medmänniskor ta vårt ansvar (se tidigare blogg inlägg ”Den bästa av världar”).

I bland annat Sölvesborgs kommun har det varit minst en fördubbling av inbrotten senaste halvåret. Med anledning av detta hölls det den 26/5 ett frukostmöte för företagarna och ett kvällsmöte för privatpersonerna i kommunen (se artikel i lokaltidningen). Till mötet var närpolisen inbjuden för att tala och på kvällen var även personer från de sociala myndigheterna inbjudna. Detta är ett jättebra initiativ för att få ett grepp om en sådan här situation. Security Compass var självklart på plats på frukostmötet som var mycket intressant. Närpolischefen, Bo Olsson, höll en informativ dragning om vad de gör och planerar att göra. Min bedömning är att de gör ett bra jobb med de begränsade resurser de har. Detta var dock företagarna inte nöjda med. Det fanns många åsikter om hur brotten skulle kunna minskas. Kameror var nästan ett krav från några. Åsikten var att kamerorna skulle sätta upp på alla infartsleder till centrum för registrering av ”nummerplåtar”, kameror för registrering av personers aktiviteter och beteende skulle sättas upp i centrum. Det fanns också åsikter om att då man visste vilka förbrytarna troligen va kunde man väll låsa in dem i förebyggande syfte. Jag kan förstå frustrationen hos de utsatta samtidigt som deras resonemang skrämmer mig. Närpolisen uppmanade till mer civilkurage, polisanmäla ALLA brott, röra sig mer i centrum och se över sina skyddslösningar. Åhörarnas åsikt var dock en annan, man visste hur man skulle skydda sig och hade redan väktare så nu fick polisen minsann lösa situationen. För som det va nu fanns det ingen anledning att polisanmäla några brott. Risken med denna typen av inställning är att personer tar lagen i egna händer och begår lagbrott för att få bukt med lagbrotten, moment 22. Ett exempel på detta är en fiskhandlare i Karlskrona som filmade gärningsmannen och lade ut filmen på Youtube (se länk). Vilket troligen va ett brott mot kameralagen eller personuppgiftslagen.

För att skydda sig handlar det om att göra rätt saker på rätt sätt.

Comments are closed.