E-Mail:
info@securitycompass.se
Phone:
+46 (0)70-588 14 94
Address:
Bivägen 4, 29436 Sölvesborg

Main menu

Mindre butiksstölder under 2013

2014/01/29 : Niklas Sundin

Den preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för 2013 rådet släpptes i mitten av januari. Där hittas en del intressanta tendenser. Tittar vi på statistiken för anmälda stölder och snatterier i butiker, varuhus och kommersiella utst ...

Rekommendera Security Compass

Följ Security Compass påSecurity Compass on LinkedIn
Follow SecCompass on Twitter

Uppdateringar på Security Compass

130715 "Säkerhetsbutiken" startar
120705 Uppdaterad text på sidan "Referensföretag"
120705 Uppdaterad text på sidan "Om företaget"
120529 Uppdaterad text på sidan "Arbetsplatsens skydd"
120403 Underhåll av hemsidan
120220 Uppdaterad programvara
120220 Uppdaterad bild på sidan "Om företaget"

Evenemangssäkerhet

2010/05/04 Posted in: Blogg,Säkerhetsblogg

Nyliggen höll den internationella säkerhets föreningen ASIS ett seminarium i Malmö om evenemangssäkerhet. Under kvällen talade fyra olika talare om ämnet. Sammanfattningsvis kan sägas att säkerheten måste planeras i god tid för att den ska fungera på ett stort event. Ofta är det mycket människor måste involveras och då blir det viktigt att det finns en som ansvarar för säkerhetsarbetet.

Först ut var Peter Säterhed från Lifeside. Lifeside är ett företag som jobbar just med säkerheten kring stora event så som konserter och festivaler. Peter har anlitats vid exempelvis Arvika festivalen. I föredragningen fick vi höra vad som krävs för att göra ett stort event säkert. Det är många bitar som ska falla på plats och det är mycket människor i rörelse. Peter har även varit med och tagit fram Säkerhetsguiden för evenemang som går att beställa på MSB:s hemsida. För att summera Peters föredrag på ett bra sätt så kan nämnas att vi ligger långt efter i Sverige i dessa frågor och mycket hänger på en tydlig ansvarsfördelning. I och med att det är så mycket människor det handlar om och så många aspekter så räcker det inte med ett bra säkerhetsmedvetande. Det måste finnas stor kunskap och en hel del erfarenhet av event för att få en säker tillställning. Det finns några aktörer i Sverige som har denna kompetens.

Som nummer två under kvällen var två poliser från Support polisen. De berättade om sitt arbete för att förebygga och begränsa det vi brukar kalla ”huliganism” eller supporter våld. Huliganer kan delas in i två olika kulturer, Casualkultur och Ultraskultur.

  • Casualkulturen har sina rötter i England, närmare bestämt Liverpool. Det som kännetecknar Casualkulturen är att man klär sig i märkeskläder (inga supportkläder) och delar in medlemmarna i åldersklasser. Sammandrabbningarna/slagsmålen sker sedan väldigt organiserat och inte i anslutning till matcher. I vissa fall kan sammandrabbningen ske en helt annan vecka på en plats flera mil bort. Ska benämningen huliganer användas korrekt så är det i samband med denna kultur.
  • Ultraskultoren härstammar från Sydeuropa och är den typ av supporter som de flesta felaktigt förknippar med huligan. Denna kultur klär sig mycket i support kläder och bidrar till en hög stämning på matcherna. Ibland urartar dock situationen och vi får det som kallas läktarvåld.

På följande sidor finns mer information om främst Casualkulturen: Idrottsforum och Sydsvenskan

Sist ut för kvällen var AS Solution.  AS Solution är ett av Danmarks ledande säkerhetsföretag. Uppdrag som de har i sin ryggsäck är bland annat att ansvara för säkerheten kring UN:s klimat konferens 2009 i Köpenhamn. Under kvällen beskrevs just arbetet från klimat konferensen, mycket imponerande maskineri för att få ett så stort event att fungera. Som ett exempel kan nämnas att entrén hade kapacitet att ta emot 5000 personer i timmen. Lägg då till att alla personer med väskor och utrustning skulle röntgas och skannas. Förutom säkerheten på Bella center (där konferensen var belägen) stod AS Solution för ett par hundra VIP (very important person) transporter. Med andra ord så var det bråda dagar för AS Solution.

Comments are closed.