E-Mail:
info@securitycompass.se
Phone:
+46 (0)70-588 14 94
Address:
Bivägen 4, 29436 Sölvesborg

Main menu

Mindre butiksstölder under 2013

2014/01/29 : Niklas Sundin

Den preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för 2013 rådet släpptes i mitten av januari. Där hittas en del intressanta tendenser. Tittar vi på statistiken för anmälda stölder och snatterier i butiker, varuhus och kommersiella utst ...

Rekommendera Security Compass

Följ Security Compass påSecurity Compass on LinkedIn
Follow SecCompass on Twitter

Uppdateringar på Security Compass

130715 "Säkerhetsbutiken" startar
120705 Uppdaterad text på sidan "Referensföretag"
120705 Uppdaterad text på sidan "Om företaget"
120529 Uppdaterad text på sidan "Arbetsplatsens skydd"
120403 Underhåll av hemsidan
120220 Uppdaterad programvara
120220 Uppdaterad bild på sidan "Om företaget"

Slutet för kontanter?

2010/04/16 Posted in: Blogg,Nyheter,Säkerhetsblogg

Senaste tiden har det i olika medier diskuterats om kontanternas vara eller icke vara. Sammanfattningsvis kan vi nog vara överens om att kontanter ställer till med stora problem i samhället, problem som skulle kunna minska om kontanthanteringen begränsades. Kontanter är attraktiva för många, dels för de som ska finansiera svart arbetskraft men även för personer som inte orkar jobba ihop sina egna pengar. Arbetsmiljöverket ser idag rån och hot mot butiker som ett allvarligt problem och kommer därför att prioritera sina insatser mot detta under 2010. I de flesta butiksrån är det pengar som är målet, därför borde det finnas ett stort intresse från butikerna själva att minska sin kontanthantering. Trots detta kan det i många butiker ändå ses skyltar och lappar om att de undanber sig kortbetalningar och helst vill ha kontanter, snacka om att bjuda in en rånare. Att skapa en trygg arbetsplats verkar inte vara tillräcklig motivation för dagens butiker. Tyvärr verkar det vara så, för att ett företag ska satsa på ökad säkerhet och trygghet så ska det vara för att de tjänar eller spar pengar på det och inte för att personal och kunder ska må bättre. Vad har vi för nackdelar och fördelar med att minska eller få bort kontanterna, vad kan vi tjäna på det och hur?

Nackdelar

1. Den äldre generationen har ibland svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen vilket kan skapa problem för dessa personer. Detta är dock en liten del av kunderna och står inte för den största delen i kontanthanteringen.

2. För många betalkort krävs att ägaren är myndig vilket gör det svårt får den yngre generationen att klara sig utan kontanter.

3. Ett helt kontantfritt samhälle kan orsaka problem, dessa problem är dock lösliga med dagens och morgondagens teknik, t.ex. betalning via sms, mobila kortterminaler etc. Att helt klara sig utan kontanter är i dag inte möjligt, men med hjälp av morgondagens teknik kommer även “kontanterna” att se annorlunda ut.

Fördelar

1. Kriminella organisationer; här är kontanter viktiga och det är det som driver stora delar av den svarta arbetskraften. Kan vi minska tillgången på kontanter så försvårar vi den kriminella värdens verksamhet.

2. Säkerhet för butiker och privatpersoner

 • Rån risken minskar, inte minst i butiker.
 • Risken för interna brott minskar.
 • Risken för att få falska och ogiltiga sedlar minskar.
 • De flesta rånen i dag är rån mot personer.
 • Kortbetalningar är säkrare än kontantbetalningar och korten blir hela tiden säkrare.

Risken för rån kommer dock alltid att finnas kvar så länge det finns attraktiva varor.

3.  Miljö

 • Transport av pengar orsaker i dag stora utsläpp av miljöfarliga ämnen.
 • Pengarna innehåller giftiga ämnen och metaller som kommer ut i miljön.
 • Smittor och sjukdomar kan spridas genom penninghantering.

4. Ekonomi

Den viktigaste aspekten för att företag ska ha viljan att göra något är att de ska tjäna pengar på det. Därför är jag förvånad över att man sällan hör något nämnas om de vinster och besparingar man kan göra genom att minska sina kontanter. Mindre eller inga kontanter innebär:

 • Mindre arbetstid till att räkna pengar
 • Mindre investeringar i penningförvaringsutrustning
 • Färre värdetransporter
 • Pengarna kommer fortare in på kontot vilket ger ränta snabbare

Jag läste vid något tillfälle ett citat från en som räknat på förhållandet mellan att använda kort eller kontanter där alla aspekter skulle var med räknade. Enligt denna person så skulle butikerna tjäna 1-2 kr per 100 lapp som kunden tog ut. Om det stämmer vet jag inte men jag ser logiken i det och uppskattar det till att vara rimligt. Många av de brott som kontanterna orsakar, orsakar stora kostnader för verksamheten i form att man måste hålla verksamheten stängt, sjukskrivning av personal, uppföljningar etc. Något som jag ser som mycket inspirerande är att fler och fler stadskärnor och centrumföreningar nu startar upp projekt där de ska försöka bli kontant fria, om inte helt så åtminstone under en viss tid. Security Compass följer denna utveckling med stort intresse.

Efter bankrånet i Olofström den 18/6 -10 har debatten om kontanter tagit ytterliggare fart. Personalen på bankerna i Sverige har via sina fack nu dragit igång en kampanj där målet är att helt avskaffa av kontanter.

Comments are closed.